• Κέντρο Διαιτολογίας & Διατροφής
  • Μητροπόλεως 77 & Κούσκουρα, Θεσσαλονίκη

Η διατροφή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων

Diettips | Κέντρο Διαιτολογίας, Θεσσαλονίκη

Τα Χριστούγεννα είναι μια οικογενειακή γιορτή άμεσα συνδεδεμένη με ιδιαίτερα εδέσματα και οικογενειακά τραπέζια. Η εορταστική και οικογενειακή αυτή ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα εδέσματα που υπάρχουν στο τραπέζι, οδηγεί συνήθως στην υπερφαγία και στην υπερκατανάλωση αλκοόλ. Στατιστικά παρατηρείται τις ημέρες αυτές αύξηση του βάρους κατά μέσο όρο 1 – 2 κιλά.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα ιδιαίτερα εδέσματα που υπάρχουν τις ημέρες αυτές στην περιοχή μας είναι πλούσια:

  • σε λιπαρά και μάλιστα κορεσμένα, στα οποία οφείλεται η αύξηση της LDL χοληστερόλης
  • σε θερμίδες, γεγονός που οδηγεί στην αύξηση του βάρους
  • σε αλάτι, που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε υπερτασικούς
  • και σε απλά σάκχαρα (ζάχαρη), εξαιτίας της έντονης παρουσίας των γλυκών

Είναι φανερό λοιπόν ότι η ανάγκη να βάλουμε μέτρο στην κατανάλωση του φαγητού και του αλκοόλ είναι έντονη. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περάσει κάποιος στο άλλο άκρο αποφεύγοντας τελείως τους γευστικούς πειρασμούς των ημερών αυτών. Απλά θα πρέπει να μπει ένα όριο και να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση.

Μερικές συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος ώστε να καταναλώσει αγαπημένα φαγητά, χωρίς να αυξήσει το βάρος του και χωρίς να επιβαρύνει την υγεία του είναι:

  • Κάντε σωστή κατανομή γευμάτων (τουλάχιστον 5 μικρά γεύματα) για να μην μπείτε στον πειρασμό να καταναλώνετε συνέχεια γλυκά λόγω λιγούρας.
  • Προτιμήστε σαν σνακ τα φρούτα και όχι τα γλυκά
  • Μη ξεπερνάτε το 1 γλυκό ημερησίως. Προτιμήστε τα μελομακάρονα αντί για τους κουραμπιέδες. Τα μελομακάρονα έχουν καρύδια και μέλι που έχουν μεγάλη διατροφική αξία ενώ δεν έχουν και ζωικό λίπος, όπως οι κουραμπιέδες
  • Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Αρκεί περπάτημα μισής ώρας την ημέρα
  • Μην προσθέτετε έξτρα αλάτι στα φαγητά σας. Συνήθως έχουν ήδη αρκετό.
  • Χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο για την παρασκευή των φαγητών
  • Αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας
  • Προτιμήστε άσπρο κρέας (κοτόπουλο ή γαλοπούλα), αντί για κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί)
  • Το ένα από τα δυο μεγάλα γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας να είναι ελαφρύ π.χ. σαλάτα
  • Γεμίστε το πιάτο σας κατά την διάρκεια των γευμάτων με ότι θέλετε αλλά 1 φορά. Φροντίστε η μια άκρη του να έχει σαλάτα.
  • Προσοχή στο αλκοόλ. Οι άντρες καλό θα ήταν να μην υπερβαίνουν τα 2 ποτά και οι γυναίκες το 1 ημερησίως (  1 ποτο = 1 ποτηράκι κρασι ή 1 μικρό κουτάκι μπύρας ή 1 σφινάκι σκληρό αλκοόλ)
  • Αποφύγετε περιττούς μεζέδες στο εορταστικό τραπέζι, τους οποίους μπορείτε να καταναλώσετε οποιαδήποτε άλλη στιγμή του χρόνου

Προσοχή στα φαγητά και στα γλυκά που θα περισσέψουν μετά τις γιορτινές μέρες. Θυμηθείτε ότι αποτελούν πειρασμό.

Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένος ο Καινούριος Χρόνος!