• Κέντρο Διαιτολογίας & Διατροφής
  • Μητροπόλεως 77 & Κούσκουρα, Θεσσαλονίκη

Συχνές Ερωτήσεις

Ισορροπ. Διατροφή

Απολαύστε τη διατροφή σας κάνοντας έξυπνες επιλογές!

Συχνή Άσκηση

Εντάξτε την σωματική δραστηριότητα στη μέρα σας!

Ποιοτικός Ύπνος

Κοιμηθείτε ποιοτικά και αρκετά, κάθε βράδυ!

Ενυδάτωση

Πιείτε όσο χρειάζεται το σώμα σας, κάθε μέρα!

Διαβάστε παρακάτω τις απαντήσεις μας στις πιο συχνές από τις ερωτήσεις που δεχόμαστε από τους ανθρώπους που μας επισκέπτονται.

Θα έχετε διαβάσει και ακούσει διάφορους αριθμούς και νούμερα «χάσε 10 κιλά σε 10 ημέρες» ή «αν δεν χάνεις 1-2 κιλά την εβδομάδα δεν κάνεις τίποτε». Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα μας δείχνουν ότι μια υγιής μείωση βάρους είναι της τάξης του μέχρι 1% του παρόντος σωματικού βάρους ανά εβδομάδα. Δηλαδή, για κάποιον που το βάρος του είναι 100κιλά, όντως το να μειώνει κατά 1 κιλό την εβδομάδα είναι στο πλαίσιο του αποδεκτού και υγιούς. Για κάποιον/α που το βάρος του/της είναι στα 75 κιλά, ο μέγιστος αποδεκτός ρυθμός είναι τα 700 γραμμάρια ανά εβδομάδα.

  • Να μειώνεται το βάρος χωρίς να δημιουργείται εξάντληση, αλλά με ενεργητικότητα.
  • Να υπάρχει η δυνατόν μεγαλύτερη κινητοποίηση λίπους στο σώμα
  • Να προστατεύεται το μυϊκό σύστημα
  • Να μπορεί να υπάρχει διατήρηση του νέου βάρους στη συνέχεια
  • Να μένουν οι ορμόνες του στρες χαμηλά (οι ορμόνες αυτές παράγονται στις απότομες μειώσεις βάρους)
  • Να συνεχίζει το σώμα να «καίει» αποδοτικά, να παραμένουν δλδ οι καύσεις του βασικού μεταβολισμού σε καλά επίπεδα
  • Να μπορείτε να καλύπτετε τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά μέσω των κανονικών τροφών

Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα μας δείχνουν ότι μια υγιής μείωση βάρους είναι της τάξης του μέχρι 1% του παρόντος σωματικού βάρους ανά εβδομάδα. Δηλαδή, για κάποιον που το βάρος του είναι 100κιλά, όντως το να μειώνει κατά 1 κιλό την εβδομάδα είναι στο πλαίσιο του αποδεκτού και υγιούς. Για κάποιον/α που το βάρος του/της είναι στα 75 κιλά, ο μέγιστος αποδεκτός ρυθμός είναι 700 γραμμάρια ανά εβδομάδα.

Το σώμα μας είναι υποχρεωμένο να κάνει την φυσιολογική του αποτοξίνωση σε ημερήσια βάση, ανεξάρτητα από τη διατροφή μας. Τα δύο βασικά και κύρια υπεύθυνα όργανα για τις λειτουργίες αυτές είναι κυρίως το συκώτι και οι νεφροί.

Μέσω της διατροφής, μπορείτε να παρέχετε στο σώμα σας τις ουσίες που είναι απαραίτητες για την φυσιολογική αποτοξίνωση του σώματος, ενσωματώνοντάς τες στην κανονική σας διατροφή. Οι τροφές αυτές είναι κυρίως οι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές (πχ φρούτα, λαχανικά) καθώς και το νερό. Δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε εξειδικευμένο πρόγραμμα για 1 ή περισσότερες ημέρες.

Μπορείτε να κάνετε όλα τα παραπάνω τεστ. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε εξαρχής ότι δεν έχουν καμία απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση, βαρύτητα και σημαντικότητα. Θα έχετε ακούσει ανθρώπους που βοηθήθηκαν μέσω αυτών των τεστ, δεν έχετε ακούσει τι συνέβη κάποιους μήνες μετά (συνήθως υπάρχει πολύ πολύ μεγάλη επαναπρόσληψη βάρους), ούτε και τις συνέπειες των απότομων αυτών μειώσεων στο μυϊκό σύστημα και τα οστά. Οι τεχνικές αυτές λειτουργούν μέσω των πολύ στερητικών διαιτών που δίνονται (και ως επί τω πλείστων από μη ειδικούς), καταστρέφοντας το μυϊκό σύστημα, δημιουργώντας εκτεταμένες διατροφικές ελλείψεις, αυξάνοντας τις ορμόνες του στρες, και δημιουργώντας μια υγιή σχέση με το φαγητό μέσω των διατροφικών απαγορεύσεων και πολλά άλλα.

Για τον λόγο αυτό είναι τεστ τα οποία έχουμε επιλέξει να μην γίνονται σε κανένα από τα 3 γραφεία του δικτύου diettips.

Οι τεχνικές και πρακτικές που ακολουθούμε βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, και πραγματοποιούνται αποκλειστικά από πτυχιούχους και αδειούχους Διαιτολόγους – Διατροφολόγους.

Δείτε από εδώ και σχετικό video του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων.

Η δίαιτα ducan είναι από τις πιο διαδεδομένες δίαιτες των τελευταίων ετών. Συγκαταλέγεται στις fad diets, δηλαδή στις ανορθόδοξες και εν δυνάμει επικίνδυνες δίαιτες από τον Βρετανικό σύλλογο διαιτολόγων ήδη από το 2011. Τόσο αυτή η «επώνυμη» δίαιτα όσο και άλλες βασίζονται κυρίως στον αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων τροφίμων, και αυτό τις καθιστά εξαιρετικά ΜΗ ισορροπημένες κα επικίνδυνες.

Η διατροφική προσέγγιση, οι τεχνικές και πρακτικές που ακολουθούμε στα 3 διαιτολογικά γραφεία του δικτύου dietTips, βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, και πραγματοποιούνται αποκλειστικά από πτυχιούχους και αδειούχους Διαιτολόγους – Διατροφολόγους.

Ο βασικός μεταβολισμός ή βασικός μεταβολικός ρυθμός ή μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας προσδιορίζει τις καύσεις που κάνει το σώμα σε ημερήσια βάση αποκλειστικά και μόνο για τις βασικές του λειτουργίες. Οι καύσεις αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό γενετικά προκαθορισμένες, επηρεάζονται όμως και από τον τρόπο ζωής, είτε θετικά είτε αρνητικά.

Συνήθειες που μειώνουν τις καύσεις είναι ο καθιστικός τρόπος ζωής (σωματική αδράνεια) και οι μη ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες (π.χ. 1 γεύμα/ημέρα).

Συνήθειες που μπορούν να επαναφέρουν τον μεταβολισμό στα προβλεπόμενα επίπεδα είναι η εξισορρόπηση της διατροφής (π.χ. πληρότητα θρεπτικών συστατικών, τακτά γεύματα). Ο μόνος βασικός ενεργοποιητής πέραν των γενετικά προκαθορισμένων επιπέδων είναι η συστηματική άσκηση.

Μπορείτε να μειώσετε το βάρος σας με ή χωρίς άσκηση.

Η άσκηση από μόνη της συνήθως δεν επαρκεί για τη μείωση του βάρους, ενώ η διατροφή από μόνη της αρκεί.

Για όσους μπορούν και είναι διατεθειμένοι να συνδυάσουν και την άσκηση στη διατροφή τους, τα αποτελέσματα επιταχύνονται, μιας που η μία συμπληρώνει την άλλη!

Δεν υπάρχει ιδανικό βάρος, ένα για τον καθένα και αυστηρά υπολογιζόμενο με εξισώσεις. Ιδανικό είναι το βάρος στο οποίο νιώθει κανείς καλά με το σώμα του, αλλά και με τα τρόφιμα (τόσο ως ποσότητα όσο και ως γεύση) που απαιτούνται ανά ημέρα ώστε να παραμείνει αυτό το βάρος σταθερό. Όταν το βάρος αυτό συνδυάζεται και με υγιή επίπεδα λίπους, τότε αυτό σημαίνει και πολλαπλά οφέλη υγείας μακροπρόθεσμα.

Δεν υπάρχει αυτό που λέμε τοπικό αδυνάτισμα. Το σώμα έχει την τάση, κυρίως γονιδιακά, να αυξάνει και να μειώνει το σωματικό του λίπους σχετικά ομοιόμορφα, μένοντας σχετικά πιστό στον σωματότυπο. Ο σωματότυπος καθορίζεται κατά κύριο λόγο γενετικά. Φαίνεται ότι με τις ανορθόδοξες μη ισορροπημένες δίαιτες μπορεί να δημιουργηθεί η τάση για αύξηση του λίπους στην περιοχή της μέσης. Η μόνη τροφή που τεκμηριωμένα σχετίζεται με αύξηση της εναπόθεσης λίπους στην περιοχή της μέσης είναι το αλκοόλ. Οπότε αν έχετε υπερκατανάλωση αλκοόλ, η μείωσή του μπορεί να σας βοηθήσει σε πολλά επίπεδα υγείας, και δευτερευόντως μπορεί να σας βοηθήσει στη μείωση του μεγέθους της κοιλιά σας.

Λόγοι που μπορεί να υπάρχει αυξημένη αποθήκευση λίπους στην περιοχή αυτή είναι κυρίως οι ανορθόδοξες δίαιτες, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, οι εντερικές διαταραχές ή δυσλειτουργίες, καθώς και ορμονικοί παράγοντες (πχ διακοπή παραγωγής οιστρογόνων στις γυναίκες μετά την κλιμακτήριο). Οπότε πριν ξεκινήσετε τις αλλαγές, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα αίτια.

Δεν υπάρχει αυτό που λέμε «τοπικό» αδυνάτισμα. Το σώμα έχει την τάση, κυρίως γονιδιακά, να αυξάνει και να μειώνει το σωματικό του λίπους σχετικά ομοιόμορφα, μένοντας σχετικά πιστό στον σωματότυπο. Ο σωματότυπος καθορίζεται κατά κύριο λόγο γενετικά.  Φαίνεται ότι όσο κανείς υιοθετεί και διατηρεί μια ισορροπημένη διατροφή, τόσο αυτό βοηθάει και στην καλύτερη κατανομή στο σώμα. Όσον αφορά σε παραμέτρου υγείας, φαίνεται ότι όσοι αποθηκεύουν περισσότερο λίπος στην περιφέρεια απ’ότι στον κορμό και τη μέση, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο υγείας (κυρίως καρδιολογικό) μακροπρόθεσμα.

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε αλλαγή, χρειάζεται να εντοπίσετε τι είναι αυτό που σας οδηγεί στο φαγητό. Εδώ μεταξύ των πιθανών απαντήσεων ίσως βρείτε ότι μένετε αρκετές ώρες με άδειο στομάχι, ή ότι είναι πιο συχνό όταν είστε στο σπίτι. Ανάλογα με την αιτία, είναι διαφορετική κι η αντιμετώπιση. Μαζί, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε τι είναι αυτό, και να καταστρώσουμε το πλάνο αντιμετώπισής τους.

Και τα κάτω των 18 ετών άτομα μπορούν να ακολουθήσουν και να επωφεληθούν ιδιαίτερα από έναν επανασχεδιασμό διατροφής, με ή χωρίς τη μείωση βάρους. Και στα παιδιά και εφήβους η μείωση του βάρους είναι απαραίτητο να είναι προσεκτικά σχεδιασμένη, ώστε να μην εμποδίσουμε την ανάπτυξη να ολοκληρωθεί. Η ανάπτυξη συμβαίνει ή τώρα ή ποτέ.

Μπορούμε να προστατεύσουμε αλλά και να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του παιδιού/εφήβου μέσα από μια πλήρη σε θρεπτικότητα διατροφή και από έναν αργό και σταδιακό ρυθμό μείωσης βάρους, όταν αυτό απαιτείται.

Στις μικρότερες ηλικίες συχνά ο στόχος μπορεί να είναι η διατήρηση του παρόντος βάρους ώστε η ανάπτυξη να είναι αυτή που θα δώσει τις βελτιώσεις, μέσα από την αύξηση του ύψους.

diettips.gr | Διαιτολόγοι, Θεσσαλονίκη

Παρεχόμενες Υπηρεσίες

Διαχείριση Βάρους

Διατροφικές οδηγίες/προγράμματα για μείωση, αύξηση και διατήρηση βάρους.

Κλινική Διατροφή

Διατροφική αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων.

Μετρήσεις & Αξιολόγηση

Ανάλυση σύστασης σώματος, μέτρηση βασικού μεταβολισμού, σωματομετρία.

Γυναικεία Υγεία

Για τη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη και το μετά, για την εμμηνόπαυση…

Διατροφικές Διαταραχές

Διατροφική αντιμετώπιση νευρογενούς βουλιμίας, ανορεξίας, υπερφαγίας.

Διατροφή για Αθλητές

Κάλυψη διατροφικών αναγκών αθλητών για μεγιστοποίηση απόδοσης ή επίδοσης.

Διατροφή για Εφήβους & Παιδιά

Διατροφική διαχείριση και εκπαίδευση παιδιών & εφήβων.

Διατροφή με…νού!

Αλλάξτε τον τρόπο διατροφής σας κι εκπλαγείτε αναπάντεχα!

Νηστεία & Χορτοφαγία

Επωφεληθείτε χωρίς κινδύνους με την κατάλληλη διατροφική οδηγία.

diettips.gr | Διαιτολόγοι, Θεσσαλονίκη

Κλείστε το Ραντεβού
σας ONLINE!

Δεχόμαστε αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού. Το ραντεβού σας θα ισχύσει μετά από τηλεφωνική μας επιβεβαίωση.