• Κέντρο Διαιτολογίας & Διατροφής
  • Μητροπόλεως 77 & Κούσκουρα, Θεσσαλονίκη

Γυναικεία Υγεία

Ισορροπ. Διατροφή

Απολαύστε τη διατροφή σας κάνοντας έξυπνες επιλογές!

Συχνή Άσκηση

Εντάξτε την σωματική δραστηριότητα στη μέρα σας!

Ποιοτικός Ύπνος

Κοιμηθείτε ποιοτικά και αρκετά, κάθε βράδυ!

Ενυδάτωση

Πιείτε όσο χρειάζεται το σώμα σας, κάθε μέρα!

Η ενότητα «γυναικεία υγεία» περιλαμβάνει στάδια και καταστάσεις που αφορούν αποκλειστικά στις γυναίκες.

Κάποιες από τις καταστάσεις αυτές, αφορούν σε στάδια της ζωής που είναι μοναδικά για την γυναικεία φύση και αλληλεπιδρούν με την διατροφή και περιλαμβάνουν: γονιμότητα, εγκυμοσύνη, μετά τον τοκετό, θηλασμός και εμμηνόπαυση (φυσική ή τεχνητή). Με την κατάλληλη διατροφική προσέγγιση μια γυναίκα μπορεί να πετύχει την καλύτερη διατροφική και σωματική προετοιμασία της και υποστήριξή της, μείωση των επιπλοκών, βελτίωση για την ίδια, αλλά και το έμβρυο, και επιπλέον μειώνει τον μακροχρόνιο κίνδυνο υγείας και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Πέραν των σταδίων της ζωής, υπάρχουν κι οι ορμονικές καταστάσεις που αφορούν μόνο τις γυναίκες και είναι σε συνεχή αλληλεπίδραση με τη διατροφή και αφορούν αποκλειστικά τις γυναίκες, όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες.

Στην υγιή εγκυμοσύνη

Το κατάλληλα σχεδιασμένο διατροφικό πλάνο μπορεί να σας βοηθήσει και σε μια υγιή εγκυμοσύνη να είστε σίγουρη ότι έχετε μια πλήρη διατροφή τόσο για εσάς, όσο και για το έμβρυο που τώρα σχηματίζεται! Επίσης, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την ένταση από κάποια φυσιολογικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως η εξάντληση και οι κατακρατήσεις. Μπορεί, επιπλέον, να σας βοηθήσει να έχετε μια υγιή αύξηση βάρους, και άρα μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών, υψηλότερο επίπεδο ενέργειας και μικρότερο αίσθημα κόπωσης.

Στον Διαβήτη Κύησης

Ο Διαβήτης Κύησης (ΣΔΚ) αποτελεί μια πιθανή επιπλοκή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα κυρίως για το έμβρυο, αλλά και για την ίδια την εγκυμονούσα γυναίκα. Για το έμβρυο, ο αρρύθμιστος διαβήτης κύησης σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο για μακροσωμία, τραυματισμό του κατά τη γέννηση και υπογλυκαιμία κατά τον τοκετό. Για την εγκυμονούσα με αρρύθμιστο ΣΔΚ οι βασικές επιπλοκές είναι η υπέρταση, προεκλαμψία, πολυϋδράμνιο, και ανάγκη για τοκετό μέσω καισαρικής τομής.

Είναι μια κατάσταση που μπορεί να ρυθμιστεί με τους κατάλληλους διατροφικούς χειρισμούς. Το 80-90% των γυναικών με ΣΔΚ μπορούν να καταφέρουν να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου τους μέσω της κατάλληλης διατροφικής θεραπείας, ακόμη και χωρίς τη χρήση φαρμακοθεραπείας (ref). Η αποτελεσματική ρύθμιση μέσω της διατροφικής θεραπείας μειώνει σημαντικότατα τον κίνδυνο εμφάνισης στο έμβρυο υψηλού για τη ηλικία κύησης βάρους, shoulder dystocia, κι οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν καισαρική και να εμφανίσουν υπέρταση (ref).

Αν είχατε εμφανίσει σε προηγούμενη εγκυμοσύνη Διαβήτη Κύησης, το πιο πιθανό είναι να έχετε πλέον υγιή επίπεδα σακχάρου. Είναι πολύ βασικό να οργανώνετε κατάλληλα τη διατροφή και την άσκησή σας, καθώς είστε σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσετε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2), καθώς και ΣΔΚ σε επόμενη εγκυμοσύνη.

Στην Προεκλαμψία

Ο όρος Προεκλαμψία χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εμφάνιση αυξημένης αρτηριακής πίεσης και πρωτεϊνουρίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Διατηρώντας μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή, καθώς και τον κατάλληλο ρυθμό στην αύξηση τους βάρους σας, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας.

Ο θηλασμός είναι η πλέον φυσική συνέχιση της εγκυμοσύνης. Και είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων η βέλτιστη επιλογή για την σίτιση του βρέφους. Τόσο για το βρέφος όσο και για την νέα μητέρα η σίτιση μέσω του θηλασμού σχετίζεται με πολλαπλά οφέλη τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.

Παρά την “φυσικότητα” του θηλασμού, είναι μια ιδιαιτέρως απαιτητική διαδικασία για την νέα μητέρα, και η επαρκής και ποιοτική της διατροφή σχετίζεται ισχυρά με την επιτυχή ή όχι εγκατάσταση του θηλασμού. Επιπλέον, τόσο στη διάρκεια του αποκλειστικού, όσο και δευτερευόντως του συμπληρωματικού θηλασμού οι ανάγκες των γυναικών αλλάζουν τόσο σε ενέργεια, όσο και σε κάποια θρεπτικά συστατικά.

Έχοντας την κατάλληλη διατροφική οδηγία, μπορείτε να επιτύχετε την μεγαλύτερη υποστήριξη του θηλασμού, αλλά και της υγείας σας μέσα από την προστασία των αποθεμάτων θρεπτικών συστατικών του σώματός σας. Επιπλέον, μπορείτε να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας στα υψηλότερα δυνατά σημεία, κι αυτό είναι αναμφισβήτητα απαραίτητο!

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ένα ενδοκρινολογικό ζήτημα που αφορά ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών (ref). Σε αντίθεση με άλλα ζητήματα υγείας η επαρκώς τεκμηριωμένη διάγνωσή τους είναι συχνά δύσκολη, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να βιώνουν τα συμπτώματά τους και να μην έχουν επαρκή και έγκαιρη διάγνωση και τελικά την κατάλληλη βοήθεια και θεραπεία. Οι γυναίκες που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες είναι σε υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση ινσουλινοαντίστασης, τύπου 2 σακχαρώδους διαβήτη, μεταβολικού συνδρόμου και στεφανιαίας νόσου.

Η αλληλεπίδραση της πορείας των πολυκυστικών (βελτίωση/επιδείνωση) με το σωματικό βάρος και τις διατροφικές επιλογές μιας γυναίκας είναι αμφίδρομη.

Η φιλοσοφία μας είναι κάθε γυναίκα που έχει διάγνωση για πολυκυστικές ωοθήκες να αντιμετωπίζεται με τον κατάλληλο για εκείνη τρόπο ώστε να έχει την δυνατόν πιο άμεση ανακούφιση, αλλά και μακροπρόθεσμα την μειωμένη εμφάνιση επιπλοκών.

Η κλιμακτήριος και στη συνέχεια η εμμηνόπαυση σηματοδοτούν μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μιας γυναίκας, τόσο στην ψυχολογία, όσο και στην υγεία. Συχνά συνδυάζεται με σημαντική αύξηση βάρους, άλλοτε μικρότερη κι άλλοτε μεγαλύτερη. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι αλλάζει ο κίνδυνος υγείας κυρίως όσον αφορά στον καρδιολογικό κίνδυνο, ζήτημα υγείας που συχνά -λανθασμένα- θεωρείται ότι αφορά μόνο στους άνδρες. Ταυτόχρονα, λόγω των ορμονικών αλλαγών υπάρχει σημαντικότατη ανάγκη πρόληψης της οστεοπενίας και οστεοπόρωσης.

Μέσα από την κατάλληλα καταρτισμένη για εσάς διατροφή, μπορείτε να βελτιώσετε τα παραπάνω και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος!

diettips.gr | Διαιτολόγοι, Θεσσαλονίκη

Παρεχόμενες Υπηρεσίες

Διαχείριση Βάρους

Διατροφικές οδηγίες/προγράμματα για μείωση, αύξηση και διατήρηση βάρους.

Κλινική Διατροφή

Διατροφική αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων.

Μετρήσεις & Αξιολόγηση

Ανάλυση σύστασης σώματος, μέτρηση βασικού μεταβολισμού, σωματομετρία.

Γυναικεία Υγεία

Για τη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη και το μετά, για την εμμηνόπαυση…

Διατροφικές Διαταραχές

Διατροφική αντιμετώπιση νευρογενούς βουλιμίας, ανορεξίας, υπερφαγίας.

Διατροφή για Αθλητές

Κάλυψη διατροφικών αναγκών αθλητών για μεγιστοποίηση απόδοσης ή επίδοσης.

Έφηβοι & Παιδιά

Διατροφική διαχείριση και εκπαίδευση παιδιών & εφήβων.

Διατροφή με…νού!

Αλλάξτε τον τρόπο διατροφής σας κι εκπλαγείτε αναπάντεχα!

Νηστεία & Χορτοφαγία

Επωφεληθείτε χωρίς κινδύνους με την κατάλληλη διατροφική οδηγία.

Πέρα από τα Όρια της Δίαιτας

Διατροφική ψυχοεκπαίδευση για άτομα υψηλού & πολύ υψηλού βάρους…

Διατροφή για καλή υγεία & ευζωία

Για όσους θέλουν να νιώθουν και να είναι πάντοτε υγιείς!

Λοιπές Υπηρεσίες

Παρουσιάσεις και εκπαιδεύσεις σε ομάδες για κοινό και επιστήμονες υγείας.

diettips.gr | Διαιτολόγοι, Θεσσαλονίκη

Κλείστε το Ραντεβού
σας ONLINE!

Δεχόμαστε αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού. Το ραντεβού σας θα ισχύσει μετά από τηλεφωνική μας επιβεβαίωση.